Parforhold og terapi – Find en Behandler

ParforholdTerapi og Psykologi Comments: No comments

Vi kender det nok alle sammen. Drømmen om den evige lykke, den perfekte kæreste, hed sex og et dagligt flow uden alle de skærmydsler og konflikter som mange andre har. Og vi gør det igen og igen. Prøver nye kærester som stadig ikke duer. Vi er som fluen der bliver ved med at banke hovedet ind i vinduet fordi der er lys forude. Fluen dør af det, men vi kan lære.

Den ultrakolde sandhed er nok i voldsom kontrast til drømmen der ikke vil dø – Det evige håb om at finde den perfekte partner.

I virkelighedens verden er det desværre sådan at 47% af alle ægteskaber ifgl. Danmarks Statistik ender i skilsmisse.

Tallet for par der ikke er gift er langt højere, antagelig over 90% fordi det er en ‘test zone’ inden det formelle ægteskab.

 

Årsagerne kan være mangfoldige. 

 

1. Manglende intimitet.

Det der med intimitet er en vanskelig ting. Jo mere intime vi er rent psykisk jo tættere kommer vi på hinanden. Og det er jo godt!

Den helt store hindring er at vi alle sammen har blokeringer der stopper for intimiteten. De er som regel fuldstændig ukendte og viser sig først når vi begynder at åbne os for hinanden.

Her viser det sig så at vi slet ikke var så enige, som vi i forelskelsens lysereøde faser troede vi var. Så begynder vores psykologiske forsvar at forsvare vores egne standpunkter ved som regel at angribe modpartens. Og når det går helt over gevind er det ikke bare modpartens synspunkter der bliver angrebet. Nej, vi bliver personlige og irrationelle og nu er partneren pludselig dum eller åndsvag.

Åbenheden og intimiteten forsvinder som dug for solen. Parforholdet lukker ned – med mindre vi bagefter kan tale om det og gøre erkendelser på trods af vores stolthed og store egoer.

 

2. Forventninger der ikke holdt stik.

Forventninger er ikke noget vi taler om. Jeg forventer bare at partneren har de samme forventninger som mig selv, nemlig at vi skal gøre hinanden lykkelige. Du skal gøre mig lykkelig og til gengæld gør jeg dig lykkelig. Tror vi. Men vi har jo ikke tænkt den igennem. Vi har heller ikke aftalt hvad det præcist er der gør os lykkelige hver især.

Vi er jo ikke ens så det jeg værdsætter er temmelig sikkert ikke det samme som det min kæreste værdsætter.

Jeg kender ikke nogle par der nogensinde har talt om deres forventninger og forsøgt at få dem afstemt. Folk springer det over og går direkte til skuffelserne og skænderierne.

 

3. Utilfredshed med arbejdsfordelingen.

Skæv balastning af parterne i forholdet er ifgl. danmarks Statistik en af de væsentligste årsager til skilsmisse. Arbejdsfordelingen kan reelt være skæv, men den kan også blot være opfattet skæv. Begge parter synes hver især at de laver mere end partneren. Hvor tit har jeg ikke lige hørt sætningen: ” Jeg gi’r og gi’r og får intet retur”. Man kan endda høre BEGGE parter i det samme forhold udtale denne klage.

Grundlæggende skyldes det selvfølgelig at parterne hver for sig mener at deres egne bidrag tilforholdet er mere værd end partnerens og så kan det jo godt være vi lige skal kigge på bogen De 5 Kærlighedssprog af Gary Chapman. Eller måske finde en psykolog eller en terapeut der kan hjælpe med at få øjnene lukket lidt op.

 

Hvis vi så oven i lægger skænderier, manglende eller dårlig kommunikation så er vejen til utroskab brolagt med gode undskyldninger. Parforholdet synger på sidste vers og har brug for ekstern hjælp.

 

Tag temperaturen på parforholdet inden det udvikler sig.

Forebyggende Terapi

Det har vist sig at forebyggende parforholdsterapi, 4-10 gange checkup om året har en særdeles positiv effekt. Og hvorfor skulle det ikke også have det. Vi lærer normalt ikke fra vores forældre hvordan vi skal forholde os til vores følelser. Vi lærer heller ikke hvordan vi skal køre et parforhold med størst mulig success for begge parter. Vi lærer normalt heller ikke nogle hensigtsmæssige kommunikationsteknikker der kan sikre at parforholdet forbliver harmonisk. 

Familiestyrelsen anbefaler på baggrund af omfattende undersøgelser at benytte sig af forebyggende samtaler med en professionel.

Så hvad med at finde en terapeut , få booket en tid til at investere i dit parforhold!

Find en terapeut eller en psykolog her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

18 + 17 =

CommentLuv badge